γιορτή διατροφήςΣτο Δημοτικό Σχολείο Μονοσπίτων και Χαρίεσσας, ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Διατροφή, διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 μία εκπαιδευτική δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων στο θέμα της προαγωγής της υγείας μέσα από την υγιεινή διατροφή και άσκηση.       Βασικός λόγος γι? αυτή την πρωτοβουλία είναι η διαρκής προτροπή της Π.Ο.Υ για την αντιμετώπιση των «ασθενειών του πολιτισμού», μεταξύ των οποίων βρίσκεται στις παιδικές ηλικίες και η παιδική παχυσαρκία . Για το λόγο αυτό στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου υπήρχαν δράσεις εκπαιδευτικές όπως εργαστήρι διατροφής, πολυαισθητηριακά εκπαιδευτικά παιχνίδια , κυνήγι διατροφικού θησαυρού, ενώ στις αίθουσες διαμορφώθηκαν χώροι έκθεσης εικαστικών και εκπαιδευτικού υλικού, αθλητισμού, διαλέξεων και βιβλίου.
Σε συνεργασία με τον διατροφολόγο του Γ. Ν. Νάουσας κ. Φάνη Κουτρουλιά, παρεσχέθη η δυνατότητα της ενημέρωσης και προς τους γονείς για το θέμα της υγιεινής διατροφής των παιδιών. Ο ίδιος υποστήριξε θερμά το σκεπτικό της ολικής αντιμετώπισης του θέματος από το σχολείο και την οικογένεια.
Αργότερα και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα παιδιά και οι γονείς τους γνώρισαν τη χαρά της δημιουργίας και της τέχνης της αρτοποιίας υπό την καθοδήγηση του κ. Θέμη Θανασούλη, μέσα από μοναδικά και ευφάνταστα παρασκευάσματα. Mετέτρεψε το χώρο μας σε εργαστήρι και μαζί με τη ζωντάνια του χάρισε σ? όλους μια μοναδική εμπειρία. Άλλωστε και το θέμα που απασχολούσε τη συγκεκριμένη δράση ήταν πώς θα μπορέσουν οι μαθητές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία του ψωμιού και να το προτιμούν για το καθημερινό σχολικό τους κολατσιό. Για το λόγο αυτό ο κ. Θανασούλης προσέφερε μια μεγάλη ποικιλία από ψωμιά και παρασκευάσματα από δημητριακά, ούτως ώστε οι μαθητές να διερευνήσουν τις διαφορετικές γεύσεις και να τις εντάξουν στο διατροφολόγιό τους.
Παράλληλα στις παρουσιάσεις που έγιναν με θέμα την ανάγκη της φυσική άσκησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, ο κ. Γεώργιος Σγούρδας (γυμναστής και προπονητής) είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους μαθητές ότι πρέπει να αθλούνται καθημερινά.
Το πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με μεγάλη ανταπόκριση από γονείς και μαθητές αποτέλεσε την μεγάλη και μεθοδευμένη απόπειρα για την πρώτη εφαρμογή στην Κ. Μακεδονία του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου», ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να προσεγγίσει μέσα από την εκπαίδευση θέματα που αφορούν την κοινωνία ως σύνολο , όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι η προαγωγή της υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν συντονισμένα με το Σύλλογο των Γονέων για να παρέχουν στους μαθητές μία βιωματική εμπειρία, να εξοπλίσει τους μαθητές και αυριανούς πολίτες με ένα εύρος γνωστικών αποθεμάτων, αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσει θετικές στάσεις σε ένα πολυδιάστατο περιβάλλον, όπως είναι το σχολείο, η οικογένεια και η κοινωνία τους.
Την εκδήλωση υποστήριξε και παρακολούθησε ο Σχολικός Σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ημαθίας κ. Πέτρος Σταγιόπουλος και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κα Έφη Αντωνιάδου.
Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Π. Ε. κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος, την κ. Έφη Γώττη (Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής), ο κ. Στέλιος Δάγγας (αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Νάουσας, ο κ. Ευρυπίδης Φωτόπουλος (πρώην Σχολικός Σύμβουλος της Περιφέρειας μας) και ο κ. Χρήστος Γκαρνέτας (διευθυντής του 7ου Δ. Σχ. Νάουσας).

 

[flgallery id=5 /]

Γιορτή διατροφής