IMG_6885_resized

Από την επίσκεψη του Δ. Σχ. Μονοσπίτων ? Χαρίεσσας στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας, με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων της 19ης Μαΐου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ , Β΄και Γ? τάξης του Δ. Σχ. Μονοσπίτων – Χαρίεσσας συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια κ. Αθηνά Κουτσογιάννη και τις εκπαιδευτικούς Μαρία Μοροβιάνη, Αικατερίνη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Μπακαλούδη και Σοφία Αντωνιάδου , είχαν την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτούν την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας και να γνωρίσουν μέσα σ? ένα φιλόξενο περιβάλλον ένα κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού που χάραξε βαθιά την ιστορία μας. Με αφορμή την επέτειο μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, ψηλάφισαν την ιστορική διαδρομή αυτών που ζήσανε , μεγαλουργήσανε και μαρτύρησαν , αλλά δεν έπαψαν από παλιά μέχρι σήμερα να προσφέρουν όπου πάτησαν και βρέθηκαν μέσα από την Ιστορία, τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Θρησκεία.
Οι προφορικές μαρτυρίες του κ. Καραγκιοζίδη Κυριάκου, μετέφεραν τις αγωνίες, τις κακουχίες και τις απώλειες που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου μέσα από τον εξανδραποδισμό, τη συστηματικό αφανισμό και την προσφυγιά.

IMG_6917_resized
Τα παιδιά παρουσίασαν μέσα από τις ζωγραφιές και τα κολάζ το αποτέλεσμα της έρευνας τους, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

IMG_6882_resized
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, αποτέλεσαν ένα ανεξίτηλο μάθημα ιστορίας για τα παιδιά και επέτρεψαν στους μαθητές μας να τιμήσουν αυτή τη μέρα μνήμης με γνώση και σεβασμό στην Ιστορία και στην κληρονομιά μας.
Το συμβούλιο και τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας μας περιέβαλαν με θέρμη και μας ανακοίνωσαν ότι για να αναδείξουν τη σημασία της γνώσης και να υποστηρίξουν το ουσιαστικό έργο των εκπαιδευτικών θα καθιερώσουν από 1 υποτροφία για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα κοινοποιηθούν από το Σύλλογο.
Ευχαριστούμε θερμά γι? αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Στέλιος Δάγγας.

IMG_6928_resized

Η Ιστορία που ζωντανεύει?