ΠΑΓΚOΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥΤΟ  ΑΟΡΑΤΟ  ΑΓΟΡΙ  – Ο ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΑΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΦΛΟΥΦΛΗΣ

Τη Δευτέρα 6  Μαρτίου στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας σχολικού εκφοβισμού οι μαθητές της Γ’ διάβασαν τα παραμύθια «Το αόρατο αγόρι»

και είδαν την ταινία κινουμένων σχεδίων

«Ο  Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης».

Οι μικροί μαθητές μπήκαν στη θέση των δύο ηρώων και σκέφτηκαν πώς αισθάνονταν.   Τα παιδιά αφού άκουσαν την ιστορία του Τομ, χωρίστηκαν σε ομάδες και ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση. Όταν τελείωσαν την αφήγηση σχολίασαν όλα μαζί στην τάξη τις ζωγραφιές τους. Ύστερα συζήτησαν αν τα ίδια έχουν υπάρξει ποτέ αόρατοι.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ιστορία του Όλιβερ Μπάτον.  Μπήκαμε στου Όλιβερ την καρδιά και σκεφτήκαμε από  ποια πράγματα θα μείνουμε μακριά.

Σταθήκαμε όρθιοι  και δυνατοί. Με βήματα γερά και σταθερά είπαμε

ΟΧΙ στη ΒΙΑ

ΝΑΙ στη ΦΙΛΙΑ!

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων Δ’ Ε’ και Στ’ στα πλαίσια της ίδιας ημέρας συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα της “ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου από την ψυχολόγο κα Μπασιούρη Φανή.

Στη συζήτηση με την ψυχολόγο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία – μέσα από τις ιστορίες που δημιούργησαν με βάση τις εικόνες που τους έδωσε – να μπούν στη θέση του “θύτη”, του “θύματος” αλλά και του “θεατή”. Η κα Μπασιούρη τους ζήτησε να περιγράψουν κάποια στιγμή της ζωής του που βρέθηκαν σε κάποια ανάλογη θέση και να περιγράψουν τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν. Στη συζήτηση που ακολύθησε τους δόθηκε χώρος να αναπτύξουν τις δικές τους τοποθετήσεις, απόψεις και συναισθήματα.
Κατευθύνοντας τη ματιά των μαθητών στη θετική ανατροφοδότηση και την αξία αυτής, η συνάντηση έκλεισε με προτάσεις των μαθητών για αποφυγή εκφοβιστικών συμπεριφορών και με ανταλλαγή θετικών μηνυμάτων «στολίζοντας» τον κάθε μαθητή με τα θετικά του χαρακτηριστικά.

            

ΠΑΓΚOΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ